23 Νοεμβρίου 2019 12:45
Το NBA ανέκαθεν είχε πρόβλημα στην ανάπτυξη νέων ταλέντων. Πέρα από το NCAA και τις ευρωπαϊκές ομάδες, οι ομάδες πόνταραν στην προσωπική εξέλιξη ενός παίκτη που δεν έπαιρνε αγωνιστικά λεπτά. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό και πιο μεγάλο παράδειγμα ο Αντετοκούνμπο στον οποίο ο Jason Kidd, όσο κακός και να ήταν τακτικά, έδωσε πολλά λεπτά στην rookie χρονιά του για να μάθει πως παίζεται το παιχνίδι στο NBA.
Ο κύριος λόγος που δεν έπαιρναν το ρίσκο οι ομάδες να εξελίξουν τους παίκτες ήταν ότι δεν είχαν έλεγχο πάνω τους. Μπορεί να πλήρωναν μέχρι και $50.000 για να δούνε τους αθλητές, να υπέγραφαν τον παίκτη σε συμβόλαιο στην D-League ( G-League τώρα) και κάποια άλλη ομάδα να τον υπέγραφε στην μέση της σεζόν θέλοντας να γεμίσει το roster της. Ωστόσο οι ομάδες της D-League ακόμα και αν συσχετιζόντουσαν με τις ομάδες του NBA και τραβούσαν πόρους και προπονητικό προσωπικό, οποιαδήποτε άλλη ομάδα μπορούσε να προσφέρει συμβόλαιο στους παίκτες.
Το Two-Way contract NBA θεωρητικά ήρθε για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, προσφέροντας στους παίκτες μια πιο κλειστή συμφωνία με τις ομάδες που τους υπέγραψαν αρχικά, και στις ομάδες να μπορούν να προσθέσουν δύο two way contracts NBA πάνω από τα 15 NBA contracts, που είναι το μέγιστο στα φυσιολογικά συμβόλαια του NBA. Ενώ οι ομάδες της G-League αυξήθηκαν στις 26 και τώρα είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες “μητρικές” του NBA.
Το μέγιστο που μπορεί ένας παίκτης σε 2 way contract να παίξει στο NBA είναι 45 μέρες. Η κανονική διάρκεια μιας σεζόν στο NBA είναι 170 ημέρες και ένας παίκτης μπορεί να περάσει έως και 45 στην ομάδα που τον υπέγραψε και τις υπόλοιπες στην θυγατρική στην G-League. Για τις 45 θα πληρώνεται με το αντίστοιχο ποσοστό του Minimum Contract NBA που ισχύει για τη σεζόν ενώ για τις υπόλοιπες με ένα ποσό που οριοθετείται στα $75.000. Συνολικά το ποσό που μπορούν να βγάλουν δεν ξεπερνάει τα $290.000 κατά την διάρκεια του συμβολαίου. Μεγάλη η αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2016 οι παίκτες της G-League έβγαζαν το πολύ $50.000. Επίσης, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να προπονείται με την ομάδα του NBA και να πάρει κάποιες ευκαιρίες σε αγώνες NBA.
Θεωρητικά δημιουργήθηκαν 60 νέες θέσεις στις ομάδες του NBA για παίκτες, και αυξήθηκαν οι πιθανότητες να δούμε τον νέο Jeremy Lin η Yogi Ferrell. Ήδη την σεζόν 19/20 οι Quinn Coook, Danuel House και Allonzo Trier υπέγραψαν κανονικό συμβόλαιο αφού πέρασαν την προηγούμενη σεζόν σε two way. Το two way όμως είναι κάτι που μερικές ομάδες θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ενώ άλλες δεν θα το χρησιμοποιήσουν καν. Από την μεριά των παικτών πάλι, πολλοί είναι αυτοί που θα καταλήξουν να τους βλάψει ενώ ελάχιστοι θα καταφέρουν να διαπρέψουν.
Το να είσαι “σχεδόν” καλός για να αγωνιστείς στο NBA, όπως έχει η κατάσταση με όσους αποφασίσουν να υπογράψουν two way συμβόλαιο, είναι περίεργη κατάσταση. Πολλοί παίκτες θα προτιμήσουν τις Ευρωπαϊκές ομάδες, καθώς το οικονομικό αλλά και το αγωνιστικό κίνητρο του να είσαι ο 16ος παίκτης σε ομάδα του NBA δεν είναι και το καλύτερο. Στην Euroleague υπάρχουν παίκτες που αξίζουν να παίζουν στο NBA και με εξαίρεση παίκτες που αγωνίζονται στην πατρίδα τους για τον άλφα ή βήτα λόγο, υπάρχουν παίκτες όπως ο Nando De Colo της Fenerbahce που από την σεζόν 2014 και μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη δεν φαίνεται να γυρίζει στο NBA. Πέρα από τα χρήματα, το να παίρνει 10 λεπτά ανά αγώνα στο NBA δεν είναι και ότι καλύτερο για την εξέλιξη ενός παίκτη. Και το να είσαι “αρκετά καλός” για να υπογράψεις two way , συνήθως σημαίνει ότι στην κατάλληλη ομάδα είσαι αρκετά καλός για να υπογράψεις κανονικό συμβόλαιο, οπότε πάλι, δεν λειτουργεί ως συμβόλαιο ανάπτυξης παικτών. Για παράδειγμα ο Alex Caruso υπέγραψε την σεζόν 2019-2020 συμβόλαιο συνολικής $5.500.000 για 2 έτη, μετά από 2 NBA Two Way contracts με τους Lakers καθώς τον εμπιστεύτηκαν για backup PG μιας και είχε περάσει 2 χρόνια με την ομάδα.
Το two way συμβόλαιο μπορεί να περιορίσει και την καριέρα ενός παίκτη που υπέγραψε με βλέψεις. Σκεφτείτε κάποιον Center ο οποίος έχει υπογράψει two way σε μια ομάδα με 3 άλλους center μπροστά του και μια ομάδα λόγω τραυματισμών ψάχνει να υπογράψει κάποιον center για 2η ή 3η επιλογή σε κανονικό συμβόλαιο. Μόνο που τώρα αυτός, λόγω του two way, χάνει χρήματα και αγωνιστικά λεπτά/εμπειρία και ίσως την καλύτερη ευκαιρία της ζωής του για αγωνιστική εξέλιξη.
Το γεγονός ότι τα NBA Two Way contracts δεν είναι τόσο φιλικά προς τους παίκτες όσο τα παρουσιάζουν, καλύπτεται πίσω από το ότι υπάρχουν περισσότερες θέσεις για παίκτες και σχετικά παραπάνω λεφτά. Κυρίως από τις ομάδες καθώς κέρδισαν αυτό που επιθυμούσαν: περισσότερο έλεγχο στους παίκτες και τις ομάδες της G-League και 1-2 “διαμαντάκια” που εμφανίζονται κατά καιρούς με αυτά τα συμβόλαια.
Μπορείτε να μας κάνετε follow σε twitter και instagram, καθώς επίσης και follow up στο κανάλι μας στο google news για να μη χάνετε τίποτα από τη ροή του site.
Συνολικά 16 εκατομμύρια γεύματα έχει μοιράσει η οικογένεια Curry
Το ίδρυμα, Eat.Learn.Play, που χρηματοδοτεί αποκλειστικά η οικογένεια Curry, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των…
Πως παίζεται το Stoiximan Fantasy
Το σπουδαιότερο των πρωταθλημάτων 🏀 είναι στο «τζάμπολ» και πάλι κι ο Stoiximan μας βάζει…
"NBA Supermax contract", "Two Way contract NBA", Two Way διαμάντι", "θα μπούνε στον φόρο πολυτελείας".…
Γιατί οι παίχτες τρέμουν την ιδέα ενός lock-out;
Στις 11 Μαρτίου το NBA ανακοίνωσε πως η σεζόν αναστέλλεται καθώς ο παίκτης των Utah…
15 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η τελευταία μέρα που το NBA απαγόρευε στις ομάδες να ανταλλάξουν…
Διαβάζουμε συνεχώς για τα συμβόλαια στο NBA. NBA Max Contract, NBA Supermax Contract και τα…
Όπως υπάρχει το NBA Max Contract έτσι υπάρχει και το Minimum. Δηλαδή το κατώτερο ποσό που…